Een week puur genieten (verhuur)

Verslag van een week varen door vaste huurders, augustus 2016.

Met 5 Bft maandag een verkenningstochtje naar Oostmahorn gemaakt en daar in de haven overnacht. We zijn klaar voor het ruime sop!

Dinsdag naar Schier met een stevige bries (5-6 Bft) maar op fok en druil goed te doen.

Woensdag Schier-dag: windkracht 6-7 Bft! Masten van bootjes liggen scheef in de haven. Niet erg, er is voldoende vermaak: strand op waar kitesurfers nog steeds (of juist nu) actief zijn, gaaf! Stuk westpunt lopend verkend, door de duinen terug naar het dorp. Koffie, antiquariaat (aanrader, veel literaire titels), eten, film en als afsluiter bij Van der Werff de laatste zangklanken van de plaatselijke shantyzangers op biljart. Sfeertje!

Donderdagochtend nog 5 Bft met uitschieters naar 6 maar tijd om te gaan. Naar het Willemsduin voor het lapje met 8.0 op de teller!! Aan het begin van de middag neemt de wind wat af en bij laagwater verkennen wij de met geulen en lamsoor doordrenkte oostpunt van Schier. Marcel loopt zich op een verkenningstocht naar het baken vast in een slenk. Laars kunnen redden. De geur is na 2 x wassen van de spijkerbroek nog steeds subtiel aanwezig. We hebben het gevoel in niemandsland te zijn.

Een nacht gebleven en vrijdag via Eilanderbalg, Spruit, Robbengat naar de Andelbult. Getwijfeld of we naar het Duitse Wad zouden zeilen, maar de windkracht zal de komende dagen afnemen. Ondanks de windrichting die gunstig zal zijn misschien lastig om terug te komen. We besluiten dat het ‘Schierse’ Wad deze week ons terrein zal zijn. Aan de westkant van de Andelbult zijn we blijven liggen, drooggevallen en later op de middag verder gevaren. We hebben op de relaxdag op Schier de fout gemaakt om geen water te tanken en daardoor is er nu een klein rantsoen op het drinkwater. Ook brood loopt terug dus er zal morgen op Schier of in Lauwersoog een pitsstop gemaakt moeten worden. De wind is ’s middags compleet weg. Levert heerlijke warmte op. Bijna onvoorstelbaar na zoveel wind de afgelopen dagen. Mooie rimpelvrije wadplaatjes. Omdat dit stukje Wad bijna vlak ligt loopt het heel vlot vol. Alweer bijzonder.
Het is al schemerig als we het anker ligten. Weinig wind en wellicht ook stroom tegen: roeien. Wie roeit er nou op het Wad? Ter hoogte van Noordpolderzijl gaan we de vaargeul uit en zoeken we een ankerplek. Nu het weer rustiger is zijn er mee ‘buren’. Overal vallen schepen droog of liggen voor anker.

Zaterdag in de loop van de ochtend naar Lauwersoog voor water en boodschappen. De buitenhaven is ‘dicht’, dat wil zeggen een kotter heeft tijdens bunkeren diesel verloren en daardoor is de haven hermetisch afgesloten. Op het kleine momentje dat deze open is gaan we naar binnen, maar dan pas horen we dat ze tot circa 18 uur nodig hebben om de haven schoon te maken en ‘het slot’ weer van de haven afgaat. We gaan boodschappen doen en treffen in de museumhaven vrienden. Bijkletsen met een borreltje. Om 21 uur de haven uit. Over het Brakzand naar de haven van Schier. Oost van de haven buiten blijven liggen.

De volgende ochtend vroeg blijkt dat we net in een geultje liggen. Leuk al die bootjes bij elkaar. Als de waterhoogte het weer toelaat varen we over de Sprutel naar Simonszand. Niet heel veel wind maar met een 3 Bft en wat lezen liggen we na het middaguur bij heel veel zeehonden. Met nog een Drascombe voor anker verkennen we om beurten de plaat, keurig bij bijna laag water. Alweer zo’n bijzonder stuk niemandsland. Het Wad stroomt met heel veel kracht leeg. Zeehonden komen langs en kijken nieuwsgierig wie de nieuwe ‘buren’ zijn. Vroeg gegeten en na het laagste water vertrekken we weer. Het Wad loopt langzaam vol. Via Spruit en Mothoek gaan we letterlijk stapvoets: Marcel stapt uit om te gaan duwen. We varen tussen hoge wallen waar straks weer water zal zijn, soms zie je het letterlijk vollopen. Het schemert al, de zon gaat weer prachtig onder. Met roeispaanroer  het laatste ondiepe stuk over. Dan is het al behoorlijk donker. We besluiten aan het einde van de Hornhuizerwad net voor het geultje op de Eilanderbalg het anker voor de nacht uit te gooien. Het wordt een hobbelige nacht, pas rond 2.30 uur in slaap en in de vroege ochtend liggen we droog.

Maandag tussen 9 en 10 uur varen we weer. Onze vrienden liggen op de Eilanderbalg droog, al voor de tweede nacht. We gaan langszij en wisselen ervaringen uit. ’t Is bijna hoogwater, nog net tijd voor koffie en dan ieder zijns weegs: zij naar Simonszand en wij naar de haven.
Het is druk voor de sluis, wij maken schoon in de buitenhaven. Handig want we kunnen gebruik maken van de voorzieningen met warm water en spoelwater. Paar uurtjes poetsen en dan naar de thuishaven, de drukte is voorbij, we kunnen meteen de sluis in.

Het zit er nu echt op. We hebben ondanks het ‘beperkte’ vaargebied weer een fantastische tijd gehad. Het schip is continu een prima maatje gebleken. Alles compleet en zeer netjes. Comfort ook goed: twee prima slaapplekken. Kookunit voldoende: eerst pasta/rijstwater koken, dan rijst/pasta erin en wegzetten, saus/groente in tweede ronde en dan tegelijk klaar. Geen enkele keer uit eten geweest, zelfs niet op de verwaaide dag op Schier.

Dank je wel Elbert dat we SLOW een week tot de onze mochten rekenen. We zullen in de toekomst graag weer eens van het zeilgenot van SLOW gebruikmaken. Marcel en Wiepkje.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *