De filosofie

Deze site gaat over zeilen in (nu nog) Drascombe Coaster ‘SLOW’, een prachtig gelijnd, behoorlijk zeewaardig, af en toe Spartaans zeilbootje voor twee personen, 6,63m lang en 2,00m breed. Met opgehaald zwaard en roer heeft het een diepgang van 0,30 m. SLOW vaart waar de wind of de gemoedstoestand van de schipper haar brengt. Uiteraard hoeft de reis geen rondje te zijn. Varen van A naar B is veel leuker, vooral als B bij vertrek niet vaststaat.

SLOW appelleert aan een andere manier van varen. Gaan waar de wind ons brengt op een tijd die vooral door het tij bepaald wordt. Meebewegen met de elementen, ankeren en droogvallen, bijliggen, potje koken, leven met het water. SLOW betekent niet per definitie ‘langzaam’, het gaat erom je bewust te zijn van je tempo en het doet een beroep op je vermogen te schakelen. Net als in je werk en je dagelijks leven.

SLOW vaart bij voorkeur op het wad buiten de begaande paden. Er wordt veel geankerd en drooggevallen. Havens zien we als gezellige afwisseling en uitstekend geschikt om te douchen en boodschappen te doen. Uiteraard hebben we standaard voldoende eten bij ons om als het weer omslaat een tijdje gerieflijk achter het anker te kunnen blijven liggen. Genieten staat voorop!

SLOW is een begrip van deze tijd. We zullen wel eens een lijstje aanleggen en maken vast een beginnetje: Slow food, Slow management, Slow cabins, Slow writing, Slow tennis, en Slow (…dat woord schrijf ik maar niet op want dat trekt hééél ander publiek), Slow Parenting… Ach als ik even zoek op internet kom ik op een subpagina van de site lanterfanten.nl en zie al een hele waslijst staan! Een mooie definitie van SLOW staat er ook:

Dus Slow is… alles wat langzamer doen? Nee. Slow is: genieten. Even, al is het maar heel kort, stilstaan bij wat je aan het doen bent. Slow is alle dingen in het daarvoor geschikte tempo doen, het zogenaamde tempo giusto. En dat is niet altijd een langzaam tempo, dat kan ook héél snel zijn. Als je er maar de tijd voor neemt die het vraagt. Slow is een combinatie van la dolce vita met het dynamische van email, msn, sms, mms, gps, usb, wap, imap en mp3. Slow is kortom: helemaal van deze tijd.
En deze definitie past weer naadloos bij het begin van dit stukje. Tempo giusto… hoe ga ik dat vertalen naar het zeilen? De inkoppertjes liggen voor de hand, zeker op het wad, maar we gaan er nog even op broeden.

Slow.nl zou ook een heel goede portal kunnen zijn voor de Slow beweging. Vooralsnog houden we het bij Slowsailing. Interesse in de domeinnaam? Doe een bod.

 

2 comments

    1. Hallo Elbert, Succes met jouw nieuw site. Ik heb zelf vorige week met een Drascombe Coaster van Waddeninzicht gezeild. Had hem ook graag van jou gehuurd…. Was geweldig om met een Drascombe op het wad te zijn. Heb uitgezonderd 1 nacht in haven West-Terschelling steeds achter anker op het wad geankerd. Is voor herhaling vatbaar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *